Digitale Fotografie Opleiding

Geeft inzicht in digitale fotografie

Kleurenleer, RGB en CMYK

RGB - additief kleursysteem

In de fotografie werken we met de basiskleuren van het licht, Rood, Groen en Blauw. Als je deze kleuren licht mengt kun je alle kleuren maken die er zijn. De sensor van onze camera en ook de film in je analoge camera registreert de aanwezigheid van deze kleuren.

Als je de kleuren van licht mengt krijg je altijd een lichtere kleur.

RGB-kleurenleer

Rood en Groen maakt Geel licht.

Groen en Blauw maakt Cyaan licht.

Blauw en Rood maakt Magenta licht.

Dit kleursysteem noem je het additieve kleursysteem. Licht plus licht maakt een lichtere kleur.

Complementaire kleuren

Bij het corrigeren van de kleuren in je foto is het goed om de kleurencirkel te kennen. Als je een roodzweem hebt moet je rood verminderen. Maar je kan ook de waarde voor groen en blauw verhogen. Groen en blauw samen maakt Cyaan. Dus je kan ook Cyaan verhogen om rood te verminderen. Cyaan is de tegenovergestelde kleur van Rood. Dit noemen we ook wel de complementaire kleur.

CMY - subtractief kleursysteem

Met inkt en verf werk het anders. Hier geven pigmenten kleur aan de inkt of verf.

Dit systeem noem je het subtractieve kleursysteem. Pigment plus pigment maakt een donkerdere kleur.

Hier zijn de basiskleuren Geel, Magenta en Cyaan. Met deze kleuren kun je alle kleuren mengen die er zijn.

Pigmenten zijn moeilijk heel kleur zuiver te maken. Daarom zijn de inkten van een inkjetprinter ook zo duur. Met onzuivere pigmenten kunnen geen goede zuivere kleuren mengen.

Drukwerk in CMYK

Drukkers drukken met zuivere inkten: Geel, Magenta en Cyaan. Dit wordt aangevuld met Zwart om er voor te zorgen dat de donkerste delen ook echt zwart worden en vooral ook lekker donker. Dit kleursysteem noemen drukker CMYK. K staat voor zwart.

Bestanden omzetten van RGB naar CMYK kun je vrij eenvoudig met Photoshop. Voor elke drukprocédé in combinatie met een type papier waarop wordt gedrukt, is er een eigen soort CMYK. En er zijn nog veel meer speciale keuzes te maken bij het omzetten van RGB naar CMYK. Laat dit dan ook vooral over aan de drukker. Die weet daar als het goed is veel meer van.

Schilders

Vroeger was het voor bijvoorbeeld schilders heel moeilijk om zuivere kleurpigmenten te vinden of te maken. De gemengde kleuren gaven dan ook een ander resultaat. Daarom werden er toen ook anders gedacht over het mengen van kleuren. Er zijn dan ook verschillende theorieën over het mengen van kleur in de schilderkunst.

Met kunstmatig gemaakte pigment is het inmiddels mogelijk om veel zuiverdere kleuren te maken. Maar binnen de schilderkunst wordt meestal niet gewerkt met de zuiverste pigmenten Geel, Magenta en Cyaan. Schilders gebruiken vaak pigmenten van gemaakt van producten die ze in de natuur vinden. De kleuren hebben daarom ook heel andere namen gekregen.

Meer informatie over de kleurenleer vindt je bijvoorbeeld op:

http://www.gsf.nl/gsf/cdb/grafimedia/kleur/mengen.html

Mail ons voor meer informatie of een speciale cursus over Kleurenleer.

Kijk voor verhalen, recenties, tips en trics, foto's en nog veel meer op onze Facebook pagina!

go to facebook

WaalWeb Webdesign © 2010 – powered by Site Optimizer

Voor deze pagina moet u javascript aan hebben staan!